måndag, maj 30, 2005

Det vackra med politik

Tillbringade helgen på Annebergs kursgård i Nacka tillsammans med ett femtontal socialdemokratiska gruppledare i kommun och landsting. Tillsammans med Lasse Åsberg (studieombudsman för socialdemokraterna i Stockholm) och Carin Jämtin (biståndsminister, samt ersättare i arbetarekommunens styrelse) är jag nämligen handledare i Stockholm för en förtroendemannautbildning som har löpt under snart två år nu (en del av något som heter 900 ledare och som pågår i hela landet).

Kursen i helgen blev en påminnelse om det vackra med politiken. Engagerade fritidspolitiker som diskuterar visioner, vilja, hur man harvar på med det demokratiska beslutsfattandet trots slitiga arbetsförhållanden och ett minst sagt otacksamt arbetsklimat. Det är i nämnder och styrelser och fullmäktigegrupper den verkliga demokratins frontlinje går, långt från massmediebilden av myglande pampar och ekonomiska excesser.

Vi måste uppvärdera det politiska grovarbete som utförs runt om i vårt land. Annars blir det i förlängningen ett hot mot hela vår demokrati. När vårsolen lyste in genom fönstren i föreläsningssalen kändes den uppgiften långtifrån omöjlig i helgen.

Inga kommentarer: