lördag, juni 11, 2005

Läst i morgonbladet – om sanningen a la Rydberg

Folkpartisten Birgitta Rydberg vantolkar medvetet information hon fått av en tjänsteman för att kunna attackera socialdemokraternas politik i landstiget. Tjänstemannen blir sur över detta, och skriver ett brev. Rydberg går ut i media, och säger att tjänstemannen ifråga försöker ”lägga munkavel” på den borgerliga oppositionen. Att finns att läsa i dagens svenska dagblad.

Jag känner ännu inte till detaljerna i frågan. Självklart har alla politiska partier och främst oppositionen rätt att föra en kritisk debatt om följderna av demokratiskt fattade beslut. Som tjänsteman, och i det här fallet, högre chef, måste man respektera detta.

Men en gnagande misstanke säger mig att det inte är den saken som är pudelns kärna. Tvärtom handlar det om att dagens borgerliga opposition i landstinget, och då främst faktiskt folkpartiet, har tappat all vett och sans när det gäller kritikens innehåll. Förmodligen är kontrasten mellan det egna monumentala misslyckandet under förra mandatperioden och framgångarna inte minst ekonomiskt under den nuvarande så stora, att alla vettig diskussion omöjliggörs. Istället höjer man tonläget och, som nu, vantolkar fakta och information.

Det vore i sådana fall inte första gången. Tråkigt, för det finns många vettiga borgerliga politiker, ja till och med en hel del sunda folkpartister. Att de ska prisge sig åt billig populism och skarvande med sanningen a la Rydberg är faktiskt ingen höjdare. Varken för demokratin eller för politiken som sådan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett märkligt sätt att möta kritik på...Det är synd att ni sossar bjuder borgarna på en valseger. Borgerlig politik gör mkt. skada. Men det som stod i Svd-artikeln är en sann bild. Tyvärr. Som ansvariga s-politiker borde ni ta detta på allvar och försöka skapa ett annat klimat. Ni bjuder borgarna på alltför många poäng genom att förneka den verklighet som råder i offentliga sektorn. Det är där folk blir mest sjukskrivna av sin arbetsmiljö. Ni politiker verkar fullständigt strunta i ert arbetsgivaransvar och låter höga tjänstemän hantera skattemedel och härja med anställda som om de "äger" frågorna och folket. En förödande efterapning av privat näringsliv. Vad gör er socialdemokrater så blinda och varför sviker ni era väljare som faktiskt önskar både demokrati och trygghet i den offentliga sektorn?

Johan Sjölander sa...

Jag säger inte att allt fungerar perfekt i offentlig sektor. Tvärtom. Det finns stora brister. För att kunna hantera dem behövs det oftast - om än inte bara -pengar. Pengar som nu landstinget för första gången på väldigt länge faktiskt har. Tack vare bland annat åtgärder som att slå samman Huddinge och Karolinska. Därför kan vi nu satsa på att verkligen jobba bort köerna. Exempelvis.
Vad jag kritiserade var inte en saklig kritik från oppositionen om sakernas tillstånd. Vad jag kritiserade var när fakta och information medvetet vantolkas. Det tycker jag, helt ärligt, känns väldigt trist.