onsdag, november 02, 2005

Vad som händer nu…

Har precis hunnit smälta gårdagens beslut gällande individualiseringen av föräldraförsäkringen. För mig som utomstående (dvs inte i Malmö) framstår hela processen som en smula svårbegriplig. Dels har jag inte riktigt fattat vad beslutet blev. Var det en kompromiss eller inte, och om det var en kompromiss, vad gick den då ut på? Och framförallt; vad innebär det beslut som ändock fattades i verkligheten, dvs., vilka beslut kommer en socialdemokratisk regering fatta under nästkommande mandatperiod vad gäller föräldraförsäkringens utformning? Kommer överhuvudtaget kongressens beslut påverka åt något håll, och om inte, varför har vi överhuvudtaget kongresser?

Oavsett vad beslutet nu har blivit går det dock inte at komma ifrån att det var kvoteringsförespråkarna som vann debatten. I media har ett otal starka argument för varför en delning av försäkringen är av godo figurerat. Motargumenten har nästan uteslutande varit av taktisk natur och inte i sak; mest av typen svenska folket är inte redo (än). Det är möjligt att det under debatten i gårkväll (som jag tyvärr missade) framfördes andra argumentationslinjer, men dessa har i sådana fall inte kommit fram i media.

En tolkning kan alltså vara att kongressen ställt sig bakom en färdriktning, men varit lite försiktig vad gäller hastigheten. Det kan man i sådana fall leva med. Partiledning och regering får då ett stort ansvar att driva denna fråga framåt så att vi alla ändå kan känna att det faktiskt händer något. Någonting säger mig att det finns en och annan som gärna hjälper till och påminner dem i detta arbete...

4 kommentarer:

fredrik sa...

Känns som ett j-a antiklimax. Individualiserad föräldraförsäkring samma dag som vi blir republik, eller? Det hade varit bättre om de drivit frågan till omröstning. LO:s stöd för en tredelning och sura kongressombud som inte gillar att bli överkörda av reaktionära ministrar hade kanske klarat biffen.

Nathalie Sundesten Landin sa...

LO:s stöd försvann väl några dagar innan? Men jag håller med om att det blev till en gäspning vilket jag också bloggat om.

fredrik sa...

Hur kan LO:s stöd försvinna? De har ju ett kongressbeslut på att de är för en tredelning. Fast jag ska ärligt säga att jag följt kongressen från ögonvrån så jag har inte koll på alla svängar i intrigerna.

Nathalie Sundesten Landin sa...

Wanja gick väl ut strax innan och anslöt sig till partiledningens linje. Många blev besvikna!