tisdag, februari 13, 2007

En liten, liten seger för stockholmarnas kollektivtrafik (men tyvärr kommer det ändå surt sen)

Live från Stockholms läns landstingsfullmäktige: En bra och en dålig nyhet. Den bra var att vi genom en minoritetsåterremiss alldeles nyss lyckades skjuta upp beslutet om att återinföra zonerna i SL-taxan en smula. Den dåliga är att beslutet med största sannolikhet trots det kommer att genomföras.

Den formella grunden för dagens återremiss var det undermåliga beslutsunderlaget. Vi i minoriteten tyckte att det vore rimligt att åtminstone få en tydlig bild av hur de framtida zonerna är tänkta att se ut innan vi fattar beslut. Någon sådan bild lyckades dock inte majoriteten prestera – varken tidigare på SL:s styrelse eller idag till landstingsfullmäktige.

Själv argumenterade jag alldeles nyss utifrån ett jämlikhetsperspektiv mot att återinföra zonerna. Genom att marginellt öka skattefinansieringsgraden av SL-trafiken och på det sättet erbjuda billigare enkelbiljetter för de som bor långt från stan åstadkommer vi helt enkelt en större rättvisa. Till detta fogades i den maratonlånga debatten mängder av argument om miljö, ekonomi, tillväxt, etc, etc.

Nåväl. Åter till förhandlingarna. Återkommer.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

Inga kommentarer: