onsdag, mars 28, 2007

The alliansen strikes back. Eller?

Efter några veckor i fullkomlig medieskugga och med fortsatt kräftgång i opinionen försöker nu de fyra allianspartiledarna återta initiativet i svensk politik. Och det är nästan så man känner sig förflyttat tillbaka till valrörelsen när man nu på morgonen ser de fyra välbekanta nunorna pryda debattsidan på vår största morgontidning. Tonläget är också högt i dagens artikel. Det utlovas ”en rad reformer” för att ytterligare minska arbetslösheten och som ”framför allt riktar sig till dem som är i störst behov av stöd för att komma i arbete.” Rent konkret visar en genomläsning av artikeln att detta mest tycks gå ut på att regeringen i samband med vårpropositionen ämnar lägga förslag på att avskaffa förmögenhetsskatten redan i år.

En avskaffad förmögenhetsskatt är nu något som verkligen kan diskuteras. Att förslag i den riktningen skulle komma från en borgerlig regering är dock inte särskilt överraskande. Vad som är mer intressant är då den totala bristen på andra perspektiv än just skattesänkningarnas i morgonens utspel. Den enda faktiska nyheten är som sagt förmögenhetsskatten. Men dessutom antyder man ytterligare inkomstskattesänkningar. ”Vår ambition är att gå vidare med ytterligare skattesänkningar särskilt riktade till dessa [låg- och medelinkomsttagarna, min anm], så att till exempel en vanlig LO-arbetare ska ha ungefär tusen kronor mer i månaden.” skriver partiledarna utan att bli mer exakta än så.

Alltså. En mängd storslagen retorik om behovet av kamp mot utanförskapet. Och lösningarna kokar ner till skattesänkningar i allmänhet och avskaffad förmögenhetsskatt i synnerhet. Inte ett ord om den oro som har uppstått efter försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen och de övriga trygghetssystemen, inte ett uns självkritik eller ens vilja att försvara sig. Utanförskapet bekämpas genom avskaffad förmögenhetsskatt, punkt och slut.

När man analyserar en debattartikel ska man alltid fundera över för vilka den är skriven, och vilket som är budskapet. När alliansen nu försöker slå sig in i den svenska offentligheten igen gör man det genom att tydligt rikta sig till de egna kärntrupperna, och budskapet är att det blir rejäla skattesänkningar, både nu och framöver, med en borgerlig regering. Det är egentligen det väsentliga i morgonens debattartikel. Och det säger något om hur den politiska debatten i Sverige kommer att se ut tiden framöver.

PS: I rättvisans namn ska sägas att där faktiskt står med en liten mening (en väldigt liten en, visserligen) om behovet av ökad matchning på arbetsmarknaden i artikeln också, så det är inte riktigt bara skattesänkningar. Och ska man fortsätta vara snäll så verkar den finansiering av förmögenhetsskattens borttagande som de har fått ihop vid en första genomläsning inte helt uppåt väggarna. Även om jag personligen kan tänka mig bättre sätt att använda 5,4 miljarder kronor än detta… DS

Läs hela artikeln här

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

9 kommentarer:

Anonym sa...

På vanligt sossemaner så skall tydligen trygghet skapas genom bidrag, inte genom att folk vet att de kan försörja sig själva.

I ett samhälle där arbetarna vet sitt eget värde så finns det ju inget större behov för sossepolitrucker så det är ju klart att ett sådant inte är önskvärt för (s).

Anonym sa...

Hahaha borgarna inför ju bidrag åt sig själva, för att de är för lata och snåla för att städa sin egen skit

Anonym sa...

Var och en med någorlunda normala förutsättningar har ansvar för sin egen överlevnad. Så har det alltid varit. Allt annat är en paradox. I ett sossesamhälle lever de som inte klarar sin egen överlevnad på att de finns andra högpresterande som kan generera kapital långt över vad som krävs för egen överlevnad. Att klara sin överlevnad på egen hand utan bidrag ger självförtroende. Ingen vill väl leva på andra människors briljans? Självklart skall man hjälpa människor att ta sig ur kriser och till nya nivåer så att de kan vara samhället till hjälp. Men det ska inte vara hjälp av kontinuerlig stadigvarande karaktär. Mjäkighet har få mått bra av.

Anonym sa...

Mikael

Så du menar då att dom gamla eller sjuka som man vet att dom inte kommer att kunna arbeta mera i sitt liv dom ska vi ta död på. Jag tycker inte det hör hemma i ett civiliserat land. Jag vet att Lapparna gorde så med dom gamla förut när dom inte orkade hänga med längre...Men inte i nutid..

Ola

Per Hagwall sa...

Tja Johan, jag förstår att du blir förvånad över att det finns partier som genomför sina vallöften...

Förmögenhetsskatten är direkt kontraproduktiv. Tänk så oerhört mycket bättre det vore om Tetra-Pak och IKEA hade fortsatt driva sin verksamhet från Sverige. Delar av (s) har också insett detta eftersom förra majoriteten befriade de riktigt rika(!) från förmögenhetsskatt, Broderskapsrörelsen vill avskaffa förmögenhetsskatten helt.

Den avskaffade förmögenhetsskatten kommer att bli som jobbavdraget, skulle ni vinna nästa val blir det inte tal om några återställare.

Per Hagwall sa...

Bra försök Ola, men "gamla eller sjuka som man vet att dom inte kommer att kunna arbeta mera i sitt liv" är inte "någorlunda normala förutsättningar".

Anonym sa...

Per..

Vad då? Mikael skrev ju att dom inte skulle få hjälp. Och Alliansen anser ju att det ska försämras för dom. Som jag förstår nu så ska skatten sänkas mera igen för dom rika. Och inte för sjuka gamla och arbetslösa.. Det börjar nog bli svårt förklara för dom snart att dom inte är värt något för Alliansen Maffiapolitiker

Ola

Anonym sa...

En stilla notering: det verkar vara många som tycker att det är jobbigt nu att se att högern ljög sig till makten??? Och ser sig föranlåtna att försvara det som sker?

Inte minst de som troligen kommer att förlora på det...

Jag kan inte förklara det häftiga försvaret för det som sker nu på annat sätt...

Jonas N sa...

KS, jag har sett lite dylika kommentarer på diverse bloggar. Vad jag kan se är det bara strunt. Utan perspektiv, obefogat, och totalt historielöst. Även okunnigt.

Vänstra sidans problem verkar tvärtemot vara att Alliansen genomför vad den sa att den skulle. Och att det innebär att att fler folk får jobb, färre behöver leva på bidrag, och att vanligt arbetande folk får skattelättnader.

Du, och alla som gastar, skulle ju inte rösta på alliansen helt oavsett vilken politik de förde. Och heller använder ni inte erat ökade konsumtionsutrymme till de saker ni säger att detta borde gått till istället. Ni bara gnäller över att vi haft val och är sura för att det går bra för Sverige, hederligt folk och att detta var det sista ni önskade dem ...