måndag, mars 26, 2007

Hirschfeldt bekräftar Ljungkvists uppgifter

Bloggaren Magnus Ljungkvist offentliggjorde idag de smått sensationella uppgifterna att Johan Hirschfeldt och katastrofkommissionen hade haft tillgång till de så kallade ”tsunamibanden” redan 2005, men avböjt att använda dem. Hirschfeldt bekräftar nu Ljungkvists påståenden.

Jag bedömde att kommissionens arbete, som ju inte var en polisutredning utan skulle handla om regeringskansliets krishanteringsförmåga, inte skulle bedrivas med det som grund,” säger Johan Hirschfeldt till Dagen Nyheter (på nätet här.)

Orsaken till att Hirschfeldt sedan plötsligt ändrade uppfattning om bandens betydelse är att ”inte minst KU-förhören [har] gjort att intresset för de enskilda aktörernas göranden ökat.” En version som står i bjärt kontrast till den bild som tidigare givits om varför kommissionen återupptagit sitt arbete. För så här beskrevs nämligen bakgrunden till att Hirschfeldt fick återuppta sin granskning så sent som i slutet av januari detta år (SvD 29/1 2007):

Enligt direktiven ska Hirschfeldt avgöra om de nya uppgifterna skulle påverkat kommissionens arbete och slutsatser om de varit kända 2005. Enligt flera av SvD:s källor får regeringen inom de närmaste dagarna en skriftlig, men kortfattad, begäran om att hela kommissionen ska återuppta sitt arbete." (mina fetningar)

Nya uppgifter, eller ökat politiskt intresse för Lars Danielssons almanacka efter KU-förhören. Två helt olika bilder av vilken som är bakgrunden. Fortsättning lär följa.

Läs hela Magnus Ljungkvists avslöjande här

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Lennart Regebro sa...

Är inte et som kom fram i KU-förhören dom nya uppgifterna? Och fick inte dom nya uppgifterna just till effekt ett ökat intresse av Lars Danielssons almanacka?

Johan Sjölander sa...

Nej, svenskanartikeln handlar enbart om de "nya" banden. Så det är rätt uppebart att det är de som åsyftas.

Anonym sa...

Så nu sitter en hel kommission och ska ta reda på om Danielsson var bakfull på jobbet eller spelade poker i kalsingarna?