torsdag, mars 15, 2007

Lyssnar Mona på Carin?

Det räcker inte med att socialdemokraterna i Stockholm gör sin hemläxa. Det krävs en genuin förståelse för regionens behov och förutsättningar även på den nationella nivån om partiet ska ha en chans att komma tillbaka. De beska dropparna levererar vår nya socialdemokratiska ledare i stadshuset Carin Jämtin på i dag DN-debatt inför den socialdemokratiska partikongressen i helgen.

Och det är naturligtvis helt sant. Jämtin tar i sin artikel upp tre områden; trygghetssystemen, bostadsfrågan och skolan; där ett särskilt storstadsperspektiv måste anläggas. Hon lyckas med det fånga upp de största och viktigaste dragen (även om man till detta skulle kunna foga oerhört mycket; till exempel tillväxtfrågorna inte minst ur ett besöksnäringsperspektiv – samt att det dessutom finns ett antal värderingsfrågor som nog har större spänning i Stockholm än på många andra ställen.)

Men viktigast av allt är nog trots allt något annat än olika sakpolitiska detaljer. Viktigast av allt är attityd. Vi måste våga tro på att vi faktiskt är ett genuint stockolmsparti, och vi måste våga visa det.

Vill också passa på att tipsa om två saker jag skrivit den senaste veckan som jag tror är viktiga i sammanhanget. Det första om medelklassens behov av trygghet, det andra om det faktum att den borgerliga regeringen faktiskt håller på att blåsa stockholmarna rejält när det gäller satsningar på kollektivtrafik och infrastruktur.

Slaget om Stockholm har börjat. Nu gäller det att Mona Sahlin också lyssnar på de kloka ord som sägs av kollegan i stadshuset.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

Inga kommentarer: