onsdag, mars 14, 2007

Är 44 procent bra eller dåligt - en liten lektion i enkel mediekritik

Två tidningar, två helt olika tolkningar av exakt samma siffror. 44 procent av de socialdemokratiska väljarna anser nämligen – enligt en opinionsundersökning – att Mona Sahlin ökar möjligheterna för (s) att vinna valet 2010. Det tolkar DN försiktigt positivt, och jämför med att endast 15 procent tror att Sahlin inskar stödet. Medan SvD tycker det är dåligt och sätter rubriken ”Liten tilltro till Sahlin.”

Så kan det bli. En liten liten lektion i vikten av att alltid titta efter två gånger efter vad som döljer sig bakom rubrikerna. Och att alltid, alltid tänka efter själv.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

hmm, jo, det hade ju t.o.m. kunnat vara "Starkt stöd till Sahlin!" om bara rubriksättaren hörde till de 54% som tror att möjligheterna minskar eller är oförändrade. Med tanke på vad hon har i bagaget (inga bagateller direkt) hade min personliga rubrik nog varit just "förvånansvärt starkt stöd till Sahlin", det var min första tanke: "Oj..."

Vi får dock aldrig veta hur Sahlin påverkar, såvida inte sossarna gör ett jättedåligt val 2010 (eller tidigare?) för alliansen ger nog sossarna en stor skjuts framåt f.n.
Personligen tror jag mycket mer på en övergång till s pga besvikelse på alliansen än pga Sahlin!
Jag undrar om det rentav påverkat enkäten och är en delförklaring till de otroliga 44 procenten.