tisdag, mars 27, 2007

Skattesänkningar ska gå mest till låg- och … nä, förresten

Ni har också hört det till leda. Sverige har världens hårdast beskattade låg- och medelinkomsttagare. Skattesänkningarna ska därför gå mest till dessa. Vanligt folk ska få mer i plånboken. De nya moderaterna står på det arbetande folkets sida. Så lät det hela valrörelsen, och det var uppenbarligen en vinnande melodi.

Metro räknade tillsammans med tidningen Tromb nu i veckan på hur det verkligen blev. För den som på allvar gått på de moderata locktonerna måste det ha varit skakande läsning. För så här sammanfattar de vilka som tjänar på regeringens skattepolitik:

Den största delen av regeringens jobbavdrag går till den rikaste tredjedelen av befolkningen. Också övriga skattesänkningar på omkring 8 miljarder kronor gynnar i första hand höginkomsttagarna. Två tredjedelar av sänkningen av fastighetsskatten går till höginkomsttagarna. Medelinkomsttagarna får nöja sig med en fjärdedel och låginkomsttagarna med en tiondel.” (från Tromb)

Och detta kunde vara illa nog. Men det är det inte. För om man dessutom lägger till vilka som får betala för de nedskärningar som skattesänkningarna (för de rika, alltså) ska betala så visar det sig att

”…tar man hänsyn till regeringens nedskärningar visar det sig att den tredjedel av befolkningen som har dom lägsta inkomsterna riskerar att få hela sin andel av skattsänkningarna uppäten av sparpaketen.” (också från Tromb)

Och nu blir det ännu värre. Enligt TV8 (se mer i SvD här) är nu allianspartierna överens om att även förmögenhetsskatten ska tas bort. Ytterligare i storleksordningen 5,4 miljarder (alltså femtusenfyrahundra miljoner kronor) årligen, som på något sätt ska finansieras. Gissa vilka som får betala det priset?

Men var inte rädda. För även om det verkar som om det enda regeringen hittills tagit för sig varit klassisk högerpolitik där de rika får mer på de fattigares bekostnad, så ska det bli ändring på det. För enligt Dagens nyheter (se mer här) så vill statsminister Reinfeldt nu komma tillbaka ytterligare med fler skattesänkningar (om jag förstått det rätt för att kunna uppfylla det vallöfte han visserligen till och från hävdar redan är uppfyllt.)

Men den här gången så ska det faktiskt gå till låg- och medelinkomsttagarna. Jorå. Hedersord. Sveriges rika kan skratta gott hela vägen till banken.

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Anton sa...

Jag tycker du resonerar konstigt. Om Alla får en skattesänkning, men låginkomsttagare får ta en så pass stor sparsmäll att deras skattesänkning blir uppäten, då har ju två tredjedelar av befolkningen fått en nettovinst, och en tredjedel det lika bra som de hade förut. Detta innebär väl att ingen har det sämre, men att många får det bättre? Det är väl bra? Att skära ner 5,4 miljarder (alltså femtusenfyrahundra miljoner kronor) från statskassans beryktade 1200 miljarder (alltså en komma två miljoner miljoner kronor) skulle kunna 'kompenseras' genom att då till exempel skära ner på barnbidrag eller studiebidrag på ett diskriminerande sätt (det vill säga låta höginkomsttagare slippa dessa bidrag, då de inte behöver dem). En minskning av skatteintäkter på 5,4 miljarder (alltså femtusenfyrahundra miljoner kronor) kan även ställas i jämförelse med de 4,8 miljarder (alltså furatusenåttahundra miljoner kronor) som staten fick i ren vinst från sitt spelmonopol (2004 års siffror).
Ditt resonemang att de rika blir rikare på de fattigares bekostnad håller inte i ditt eget inlägg. Snarare blir de rikare rikare på ingens bekostnad, men de fattiga förblir lika fattaiga som tidigare.

Björn Fridén sa...

Huvudet på spiken som vanligt Johan. Och tack för tipset om Tromb.

Anonym sa...

Intressant att man räknar in sådana som inte jobbar i populationen när man räknar på hur sänkt skatt på arbete slår. Man kan naturligtvis skapa "nyheter" på detta sätt och få en "låginkomsttagare" till att vara en som tjänar 31.000 kr i månaden. Man kanske borde räkna bort studenter, pensionärer, sjukskrivna, arbetslösa och andra som inte jobbar när man räknar på hur skattesänkningen på arbete slår? Mig veterligen så räknar man inte in pensionärer, sjuka, studenter och så vidare när man räknar på arbetslöshet.

Skattesänkningen gjorde skatterna progressivare, och ni sossar försöker göra detta till något dåligt.

Man kan med andra ord avföra hela denna fråga som försök till agitation och populism med hjälp av lögner.