torsdag, maj 03, 2007

Jag vill också ha min egen amerikanska småstad

På lördag auktionernas den lilla North Dakota-staden Sibley ut till högstbjudande. Det är den 93-åriga änkan Edythe ”Toots” Hagglund som då avslutar sitt livsverk och lämnar vidare den lilla stad hon och framlidne maken tillsammans byggt upp. Det berättar SvD om idag.

Eftersom prislappen förväntas sluta på någonstans runt en halv miljon dollar och det är lite mer än min plånbok klarar av, så är jag ingen spekulant. Men jag måste erkänna att tanken frestar. Min erfarenhet av amerikanska småstäder är nu rent fiktiv och kommer alltså bara ur böcker och filmer. Att bo i ett samhälle med 46 bofasta är förmodligen någonting jag skulle klara av i en veckan innan jag drabbades av akut folkabstinens. Men ändå.

Att sitta på verandan och titta ut över prärien. Med en iskall Bud i näven (och dessutom föreställer jag mig, vilket visar vilken förryckt människa jag är, ett hagelgevär i knät. Ta mig tusan om jag inte tuggar tobak också, i min lilla fantasi) I sin alldeles egna lilla västernstad.

Nä. Jag får nöja mig med Hässelby strand. Och tänka att jag trots allt befinner mig i de västra förorterna…

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

10 kommentarer:

fredrik sa...

Alla dom där drömmarna borde väl fungera nästan lika bra på balkongen i Västerort? Och så kan du göra en Runar mot skatorna i grannskapet.

Anonym sa...

Du får väl nöja dig med svenskarnas kärlek, snus, i.st.f. tuggtobak där i Hässelby strand. Snus i Sverige, små vita kuddar av snus, brunt snus, godtemplarsnus(alkoholfritt), snus med konjaksmak, ...ja det är förvånande att man sett det så allmänt nyttjat. Men det säljs mycket här också, t.ex. Copenhagen-och Skoal-märkena.

Men, Johan, småstäderna här i Indiana är alldeles förtjusande också. Det mest utmärkande är att varje liten stad har sitt "court house" mitt i centrum, och så i närheten ofta nån "covered bridge". Finns böcker om dessa två sorts skapelser. Och så antikhandlarna förstås. But don't get me started...

"Toots" Hagglund i Sibley är nog svenskamerikan - namnet - och familjen har kanske hundratals släktingar i Sverige som är intresserade av att bo i North Dakota? En bekant åkte till Sverige 2005 och hade fått kontakt med ett par sysslingar via släktforskning. När de kom fram fanns det 150 till och blev stort kalas. Det visade sig att de hade samma gamla fotografier i albumen, från strax efter förra sekelskiftet på båda sidor om Atlanten.

Anonym sa...

varför skulle man överhuvudtaget vilja ha en amerikansk by? och dessutom dricka urvattnat öl

fast det e klart, om man gillar kolonialism, konsumption och vapen är det helt rätt ställe!

:9

Jonas N sa...

Jag tror inte att du vill ha en amerikansk småstad Johan.

Jag tror ditt inlägg föranleddes av behovet att få vädra dina fördomar om USAs landsbyggd lite, och om människorna där.

Men på ett gulligt sätt, det medges ..

Johan Sjölander sa...

Jonas, please. Måste du politisera allting?

(även om du gör det på ett gulligt sätt du också, det medges ,-)

Jonas N sa...

Förlåt ..

Johan, jag vet att du är en hyvens kille. Och jag måste ju försöka hitta en massa fel på dig. Jag tror det har med någon bokstav att göra .... minns inte vilken just nu. Men den brukar stå inom parantes efter namnet lite då och
då ... alltså:

Johan Sjölander (?)

Help me out please! Och förresten vaddå politisera?

Johan Sjölander sa...

"Och förresten vaddå politisera?"

"... jag måste ju försöka hitta en massa fel på dig. Jag tror det har med någon bokstav att göra .... minns inte vilken just nu. Men den brukar stå inom parantes efter namnet lite då och
då"

Tydligt så?

Jonas N sa...

Eh, jo, ja, kanske ...

Men detta skrev jag ju efter att du menade att jag politiserade ...

Johan Sjölander sa...

Förvisso. Men någonstans såg jag det komma...:-)

Jonas N sa...

ja, jo ... eller så provocerade du fram mitt svar genom din kommentar, Johan ...

... just i syfte att få dina fördomar om mig bekräftade!


(och jag spatserade rakt in i fällan :-)