tisdag, maj 22, 2007

Lägg Västbodaskolan på minnet

Idag går hundratals elever i Farsta, söder om Stockholm, ut i en endagars elevstrejk i protest mot nedläggningen av den välfungerande lilla Västbodaskolan. Och det är en kraftig men mycket begriplig reaktion på ett närmast ofattbart arrogant beteende från de styrande högerallianspolitikerna.

En välfungerande och populär skola ska alltså läggas ner för att spara pengar (samtidigt som skatten sänks, kan inflikas). Informationen till de berörda har vad jag kan förstå det varit under all kritik, tempot uppskruvat och viljan till dialog obefintlig. Längre bort från Fredrik Reinfeldts ”vi ska inte ta bort någonting” som yttrandes i valrörelsen tror jag det är svårt att befinna sig.

Högeralliansen i Farsta visar sitt rätta ansikte. Så lägg Västbodskolan på minnet. Så här ser det verkliga moderata Sverige ut, bortom retoriken.

Läs mer i SvD här

UPPDATERING: även DN skriver: här, här och här

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

Anonym sa...

I Vaxholm i augusti 2006 lovade Fredrik Reinfeldt, att oavsett vad vi socialdemokrater föreslog så skulle moderaterna lova mer. Mer resurser då får man väl anta att han menade.

Men det gäller tydligen inte Stockholm och skolpolitiken. Högeralliansen här planerar att lägga ner hela 14 skolor och det är man tvungen till för att klara budgeten. Den tidigare majoriteten klarade skolverksamheten galant utan att behöva lägga ner fungerande skolor. Följden blir att vi får fler lever i klassrummen. Skulle högeralliansen inte satsa på skola är frågan?

I Bromma där jag bor drabbas vi hårt då vi saknar 12 miljoner till hösten, en halvårsbudget värt att notera. Vi har två skolor här som hotas av nedläggning. Dem styrande borgarna här ute är klart bekymrade.

Lärarna som högeralliansen sägs värna om har det trögt i sina löneförhandlingar dessutom. Sist jag hörde så fick dem inte upp lönen mer än till 2 % när riksgenomsnittet ligger på 3 %.

redundans sa...

Det är både rörande och viktigt det som just nu händer på västboda. För mig känns kampen extra nära eftersom det är den skola som vår lilla kille skulle börja i. För oss, och många andra i Farsta, har det varit en trygghet att det funnits gott om både dagisplatser och skolor för våra barn.

En trygghet som försvinner snabbt när man vänder ryggen till och inte är vaksam. Vi som följt stadsdels-moderaternas kampanj mot närakuten och västboda vet att detta bara är början på en lång "åtstramnings"-kampanj.

Men erfarenheterna från hyresgäster i Farsta och nu strejken på västboda gör att vi inte är rädda utan bara arga!

Per Hagwall sa...

"Högeralliansen här planerar att lägga ner hela 14 skolor och det är man tvungen till för att klara budgeten."

Nej och nej. Det är ett tjänstemannaförslag som namnger de skolor som har sämst lokalutnyttjande. Vi behöver inte lägga ned 14 skolor för att hålla budget.

"Den tidigare majoriteten klarade skolverksamheten galant utan att behöva lägga ner fungerande skolor."

Lika bra som i Farsta, med gigantiska outnyttjade lokalytor som slukade resurser som borde gå till lärare och läromedel...

"Lärarna som högeralliansen sägs värna om har det trögt i sina löneförhandlingar dessutom."

Vi har lagt på extra pengar för löneökningarna, något ni aldrig gjorde, alla löneökningar skulle klaras genom besparingar på er tid.

Anonym sa...

Per, du vet lika väl som jag vad det handlar om. Du har fått samma information som jag, av samma förvaltning dessutom.

Med ett minus på 12 miljoner enbart för Brommas skolor vill jag gärna höra från dig var pengarna ska tas ifrån. Var ska vi, eg. utbildningsnämnden skära, skolor eller lärare eller som jag misstänker både och? Betänk att elevantalet ökar i samtliga stadsdelar utom tre åren framöver. Ett annat exempel är Fruängens skola som tappar minst 2,5 miljoner med er politk. Hur ska dessa pengar hämtas in, Per?

Tjänstemannaförslaget finns inte där bara för skojs skull. Hur många skolor behöver ni då lägga ner för att klara budgeten blir naturligtvis frågan och vad är annars anledningen till att ni lägger ner Västbodaskolan? En fungerande skola som är mycket omtyckt. Att lägga ner Västbodaskolan är ett stort misstag och en dålig politik som slår tillbaka. 11 000 namnunderskrifter skvallrar om vad opinionen tycker.

Anonym sa...

När man pressar moderaterna om de stora underskotten och besparingarna i skolan så blir de mållösa.

Per Hagwall sa...

Du har fått samma information som jag Anders.
Att det blir sådana här effekter vid övergången bevisar bara hur fullständigt ogenomträngligt snårigt det gamla systemet var. Det finns avsatt 25 miljoner i kronor i extra pengar till övergången och effekterna kommer kontinuerligt att följas upp.

"vad är annars anledningen till att ni lägger ner Västbodaskolan?"

FAQ

"Betänk att elevantalet ökar i samtliga stadsdelar utom tre åren framöver."

9. Blir det inte för få skolplatser om några år?
Det är ju många barn som föds och som går i förskola nu och det sker också ett generationsbyte.
• Prognosen har tagit hänsyn till antalet barn i förskola och födelseantalet nu.
• Prognosen har tagit hänsyn till nybyggnation.
• Trots [nedläggningen] kommer [Farsta] ha en överkapacitet av skollokaler med cirka 400 platser [år 2015].


"När man pressar moderaterna om de stora underskotten och besparingarna i skolan så blir de mållösa."

Eller så är de på jobbet...

Anonym sa...

Per

Bra att du svarade och naturligtvis kan du inte ha något svar på varifrån pengarna som fattas till Brommas skolor ska tas ifrån. Vi äger ju inte frågan längre. ;-)

Men tydligen anser du att 12 miljoner minus nu till hösten är vårt, den förra minoritetens fel. Mycket märkligt. När det i själva verket är det nya systemet med en central utbildningsnämnd jämte nedskärningar på 150 miljoner och omdisponering av skolorna utgifter som är problemet. Stadsdelarna har förlorat kontrollen över ”sina” skolor och vi kan bara stå och ”glo” när dem börjar skära i verksamheterna.

Vad är bakgrunden till att det finns för få elever i den kommunala skolan? Den ökande mängden fristående skolor naturligtvis. För att öka mängden av elever bör man satsa mer resurser på den kommunala skolan inte mindre som majoriteten gör nu. Vi ser här att kriget mot den kommunala skolan har intensifierats i och med denna mandatperiod. En mycket liten minoritet av våra skolor kommer att vara kommunala i framtiden.