måndag, maj 07, 2007

Vad hände med lyssnandet och ödmjukheten?

För över ett år sedan var jag med på en presskonferens där bland andra dåvarande ekonomiske talesmannen i moderaterna Mikael Odenberg deltog. Han fick frågan från en journalist hur moderaterna såg på de negativa sociala effekterna som skulle bli konsekvenser av sänkta ersättningar i bland annat arbetslöshetsförsäkringen. Odenberg svarade att det inte skulle bli några sådana, och om det skulle visa sig att så var fallet så fick man väl tänka om; för syftet var ju inte att jävlas med folk (fritt ur minnet).

Uttalandet kan tyckas häpnadsväckande, vilket det ju också var. Men det var så det lät från den dåvarande oppositionen: Allt vi vill är att folk ska få jobb. Om något av våra förslag visar sig vara dåligt är vi inte sämre än att vi kan ändra oss. Eller som Fredrik Reinfeldt uttryckte det i en av valrörelsens slutdebatter: vi ska inte ta bort någonting.

Denna öppna och ödmjuka inställning fick dock ett abrupt slut den 17 september förra året. Nu handlar det istället om att oavsett folkliga protester eller sjunkande opinionssiffror genomföra ett program. Med någon sorts ”historien kommer att ge oss rätt” trosvisshet tutar moderaterna på, som exempelvis arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i denna intervju.

Och visst finns det exempel på hur alliansens direkt sviker vallöften, som exempelvis när det gäller utnämningspolitiken. Men jag undrar om inte det största sveket ändå är denna skillnad i attityd. När allt kommer omkring är det den saken människor kommer att minnas när det återigen är dags att gå till valurnorna.

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

Såvitt jag kommer ihåg var även sossarna taskiga lyssnare och självgoda toppridare. - Min åsikt är att Odenberg och Bodström är like goda kålsupare - båda två siktar på storebror samhället - även om deras metoder skiljer sig lite åt - och även om de låtsas att de inte alls håller med varandra. - I slutändan kommer Odenberg - med sossarnas stöd - att pusha igenom förslaget iaf.

Har du dessutom glömt alla sosseskandaler - upprustade bostäder på skattebetalarnas eller fackets bekostnad - all myggel och svågerpolitik - högt uppsatta politikers egendomliga uttalanden när de trodde att det var "off the record"?

Alla ni politiker - borgliga såväll ni från från vänster partierna - har er egen agenda att gå efter - och ni har inte lyssnat på era väljare på decennier. - Förvånar det er att så många föraktar vad ni håller på med? - Människorna är faktiskt inte så dumma att de inte ser genom alla lögner och taskspeleriet. - De förstår att politiker gärna säger en sak som är avsedd för väljarnas öron för att sedan göra något helt annat. - I vanligt fall kallas sånt för lurendrejeri - men i era kretsar kallas det för "god politik"

Det kommer att ta långt tid att restaurera förtroendet för er yrkesgrupp - och än så länge ser iaf jag inte nån början till självrannsakan och/eller självsanering.

Mvh - Flyer