söndag, september 30, 2007

Hur kan man försvara Mats Odell?

Begåvade borgare inser att det är ett problem för den egna saken om ideologiskt viktiga frågor som försäljningen av statliga företag överlåts åt klåpare att hantera. Det är därför med viss förvåning jag ser att bloggare som Björn (på Bloggen Bent) och kommunpolitikern (c) Per Ankersjö helt okritisk upprepar det pinsamma försvarstal för utförsäljningsminister Mats Odell som Elisabeth Thand Ringqvist, anställd av regeringen som politiskt sakkunnig i Maud Olofssons stab, levererar på sin och kollegornas blogg.

Försvarstalet går alltså ut på att eftersom även en socialdemokratisk regering gjort affärer med Carnegie (innan de missförhållanden som nu är kända hade uppdagats) så har socialdemokratin ingen rätt att kritisera att regeringen fortsätter göra affärer* med Carnegie (efter att de missföhållanden som nu är kända har uppdagats). Och det är ju som alla förstår ett resonemang som är så dumt så att klockorna stannar.

Nu är Ringqvist före detta kanslichef för centerpartiet i riksdagen, och både Björn och Ankersjö är centerpartister, så utan tvekan finns det en dröser gammal lojalitet med i spelet. Att anställda på regeringskansliet vill försvara borgerliga ministrar kan man kanske också hysa en viss förståelse för. Men vi får verkligen hoppas att det inte är med lika stort lättsinne som resten av borgerligheten hanterar frågan.

För jag kan visserligen tycka att det är lite kul med en utförsäljningsminister som gör att motståndet mot privatiseringar når rekordnivåer. Men det finns naturligtvis en mycket allvarlig klangbotten här också. Det handlar ju om hur vi förvaltar medborgarnas gemensamma egendom.

För ska det ändå säljas ut, tycker jag även som socialdemokrat, då ska det åtminstone göras på ett bra sätt. Och då är helt enkelt inte Mats Odell den kille som borde få hålla i taktpinnen. Läs mer om affären i DN. Vänsterpartiet har också krävt ministerns avgång, om det kan du läsa i exempelvis DN eller Dagen.

*) och dessutom är några av regeringens tyngsta medarbetare direkt berörda av det som skett, då inte färre än två av Mats Odells tre statssekreterare har en bakgrund i firman. Vilket kan tyckas vara lite av ett problem i sammanhanget.

Lästips: Peter Hultqvist skriver i ett mycket bra inlägg om gåtan Mats Odell. Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Björn Fridén sa...

Försvarstalet "ja men sossarna då" burkar dyka upp alltmer frekvent, och det tyder väl på något.

perankersjo sa...

Mitt svar finns på min blogg:

http://perankersjo.blogspot.com/2007/09/stros-hyckleri.html

Anonym sa...

Är borgare och håller helt med dig Sjölander.
Mats Odell är en katastrof. Det var han också som kommunikationsminister. Minns exempelvis det fiaskoartade avtalet för Arlandabana eller hans försök att göra sin polare Per-Egon till teliachef
Han är en vandrande krutdurk som när som helst kan spränga regeringen.
Hans uppgifter övergår vida hans förstånd. Odells skills skulle möjligen räcka till att sälja beggade bilar, inte till att sälja statliga företag.
Det jobbigaste av allt är förstås att Östros vinner väljare med de där förljugna och populistiska statssocialistiska harangerna som han egentligen inte ens själv tror på.