måndag, september 24, 2007

Näst bästa för Sundbyberg

Jag har sagt det förr - det bästa för Sundbyberg hade naturligtvis varit om mittenpartierna tagit sitt ansvar och fattat socialdemokraternas utsträckta hand efter det att två tidigare m-ledamöter tröttnat på det egna partiet och helt sonika bytt sida. Då hade man både kunnat få bort den uppenbart inkompetenta m-ledningen och bildat en bred, djupt folkligt förankrad politisk majoritet. Men när den dörren stängdes så är det näst bästa att det går som det nu verkar göra, då en ny rödgrön majoritet som det ser ut kommer att ta över kommunen (läs mer i SvD här).

Det är i Sverige inte möjligt att förrätta kommunala nyval. Det gör att det alltid är upp till de kommunalt förtroendevalda personligen att hantera allt det som kan ske under en fyraårig mandatperiod. När den moderata ledningen i Sundbyberg strax norr om Stockholm därför uppenbarligen klappade samman fanns det helt enkelt inga alternativ för personer inom det borgerliga blocket som såg varåt det barkade än att personligen byta sida och på det sättet få kommunledningen avsatt.

Och där är vi nu. Just nu pågår förhandlingarna, och när detta skrivs är det fortfarande inte helt klart hur det kommer att sluta. Men Krassman rapporterar live, så där kan du få den hetaste informationen.

UPPDATERING: Precis när jag ska trycka på "publicera"-knappen så visar det sig att det är klart: Helene Hellmark Knutsson väljs till ny kommunstyrelseordförande i Sundbyberg. Så grattis Helene, och framförallt, grattis Sundbyberg. SLUT PÅ UPPDATERING.

UPPDATERING 2: Nu skriver även DN om det hela. SLUT PÅ UPPDATERING 2.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

21 kommentarer:

Anonym sa...

Det räcker med att dessa avhoppare blir sjuka, dör eller av andra orsaker inte närvarar vid fullmäktige så blir det borgerlig majoritet med moderata ersättare. Jag håller tummarna!

Anonym sa...

Johans Sjölander gillar uppenbarligen inte demokratiska val där väljarna får välja linje. Att inte respektera demokratiska val visar bara hur omogen man är som individ.

Wilhelm Svenselius sa...

Vilken ren och skär idioti. I mina ögon - och jag bor i Sundbyberg, så min åsikt är nog relevant i sammanhanget - har Sundbyberg inte längre en legitim kommunledning. Inga beslut som den framtvingade vänstermajoriteten fattar är giltiga, för de sitter nu på en majoritet som de har fuskat sig till.

Det fanns aldrig något annat alternativ för att kommunledningen skulle behålla sitt mandat att styra kommunen, än att fördelningen av posterna var sådan att de speglade valresultatet, där Alliansen fick 53% av rösterna.

Allt snack om "bred majoritet" eller mittkoalition är skitsnack. Alliansen är de enda som har demokratiskt rätt att styra Sundbyberg. Det är inte upp till två förvirrade idioter till nysossar att bestämma annorlunda.

Anonym sa...

Johan,

Spelar det ingen som helst roll för dig att en majoritet av väljarna i Syndbyberg röstade för ett borgerligt styre? Visst förstår jag frestelsen i att följa en "makten framför allt"-linje, och det är väl tveksamt om Moderaterna hade agerat annorlunda om situationen varit den omvända (och ärligt talat, nog hade du beklagat dig då?).

Men det är ändå tragiskt att respekten för demokratiska val inte är större, och ganska osmakligt av S att gotta sig så åt denna "seger".

Anonym sa...

Grattis till vaddå? Invånarna i Sundbyberg röstade för en borgerlig majoritet. Nu får man sosseri istället. Frågan är om man ska vara mest förbannad på de två moderata svikarna eller på sossarna som tycks göra vad som helst för att få makten. Som att fullkomligt strunta i demokratin till exempel.

Anonym sa...

De ärkeblå som gnabbar om "demokrati" verkar inte vilja förstå att det kanske är fler än dessa kommunpolitiker som byter sida. Nyval idag, då är det tveksamt om det blir borgerligt. Varför ska "demokrati" vara så stelbant att man inte får ändra åsikt under 4 år? Jag röstade själv på moderaterna och skulle inte rösta på dem idag.

Hoppas på en bättre framtid för Sumpan med den nya ledningen. Naturligtvis bor jag där om det skulle vara ett frågetecken.

Unknown sa...

Jag vill minnas ett visst val i USA där den ena kandidaten fick flest röster men den andre vann. Detta ältades av vänstern i jag inte hur många år. När det sker på hemmaplan är det tydligen inte samma sak. Så, grattis Sundbyberg! Grattis till ännu fyra år av det styre som en klar majoritet av invånarna tackade nej till. Visst är det härligt med demokrati Johan?

Anonym sa...

Fel, detta var det bästa som kunde hända. Alliansen är borgerlig, de vill tydligen inte ha makten, alternativt är de för inkompetenta för att hantera den.

De vill bara förstöra Sundbyberg, sälja ut allmännyttan och kommunala skolor, och förstör Sverige.

Anonym sa...

Moderaterna har haft, rätta mig om jag har fel, 5 gruppledare på 2 år i Sundbyberg. Är inte det ett tecken på att man är ett gäng klantarslen olämpliga att styra en kommun så vet jag inte vad som är det.

Jo vänta förresten, en sak till, Bo Genfors som var kommunalråd för (m) men som nu har avgått bor fortfarande i Solna, men är skriven hos sin ex-fru i Sundbyberg eftersom han måste vara skriven i kommunen när han var kommunalråd i kommunen. Och Carl Grufman som nu är oppositionsråd var på valdagen skriven på Södermalm. Just snygga "Sundbybergsbor" som har styrt kommunen...

Anonym sa...

De omoraliska avhopparna som inte ens var folkvalda (deras namn stod inte ens på valblaketter utan valdes av partiet) har varken någon heder eller skupler. De passar bäst med sosse-kommunistiska översittarna. Lika barn leka bäst!

Per Hagwall sa...

-> Sarah v L
Den första gruppledaren avgick efter ett mediedrev, han friades sedan helt av domstol från anklagelserna.
Den andre var pensionär och avgick av åldersskäl.
Den tredje avgick därför att han fick tjänst som talskrivare åt statsministern, han är nu stabschef på Stadsrådsberedningen.
Den fjärde avgick efter ett TV4-drev, falskt från början till slut, anstiftat av en hämndlysten socialdemokrat, TV4 fälldes för inslaget i granskningsnämnden.
Den femte avgick efter att två personer valda för moderaterna, som sammanlagt fick trettio personkryss, ansåg att de hade rätt att sätta sig över folkviljan.

-> anonym, Alliansen vann just för att invånarna ville att allmännyttan skulle säljas till de boende som ville köpa.

Nu skall Sundbybergarna styras av en kvinna som anser att gud givit makten till socialdemokraterna, en kvinna som är så marinerad i socialism att hon som nyblivet kommunalråd för några år sedan använde sitt tal vid valborgselden i Rissne till att uppmana folk att rösta på sossarna(!)
Hon fick inte hålla fler valborgstal.

Man kan trösta sig med att socialistjuntan i Sundbyberg sitter tämligen löst, förrädare är inte speciellt pålitliga att stödja sin makt på.

Anonym sa...

Ett tips till det nya styret:

Börja med att röja upp i ombildningsträsket. Gör klart för hyresgästerna i Förvaltaren att det inte blir någon utförsäljning.

Det kommunala bostadsföretaget Förvaltaren har, i likhet med andra kommunala bostadsföretag, byggts upp av skattemedel under decennier och tillhör således samtliga skattebetalare - inte enskilda hyresgäster som råkar inneha ett hyreskontrakt just nu!!!

Det är inte rimligt att dessa hyresgäster ska kunna köpa loss vår gemensamma egendom för en spottstyver av marknadsvärdet. Det finns tillräckligt med bostadsrätter på marknaden - kolla DN på fredagar: halva tidningen är full av bostadsrättsannonser, homestagade till en mainstreamad massa där alla lägenheter ser identiska ut (den ängsliga medelklassens dilemma).

Köp en bostadsrätt då om det är så jävla viktigt att "äga" (läs: vara skuldsatt hos banken). Det är ingen som hindrar er! Men ge faan i vår gemensamma egendom! Jag och många med mig står i KÖ för att få hyra en lägenhet, en kö som blir längre och alltmer hopplös om lägenheter köps loss av hyresgäster som ser en chans att göra sitt livs affär - på alla andras bekostnad!

Anonym sa...

Är det bara jag som är lite ledsen över att våra etablerade partier är så lika att man kan gå från ett parti till dess motpol?

Visst, vi har tre extrempartier på vänsterkanten (gröna/röda kommunistpartierna och SD) men det mest högerriktade partiet vi har är just Moderaterna. Hur kan folk ideologiskt gå från kapitalism till halvdan kommunism så snabbt?

Uppenbarligen så lyckades in Moderaterna få ihop en handfull kompetenta urvalda i Sundbyberg men att försöka få det att verka som om det är typiskt för M är som om jag hade påstått att typiskt för S är:

Annika Billström, en mytoman

Mona Sahlin, en komplett idiot och försnillare

Tomas Boström, pappas lilla pojke och fullständigt inkompetent

Göran Persson, som tror att universum cirkulerar runt Göran Persson

Pär Nuder, en person som är slemmigare än en slamkrypare och lika härlig människa som Allan Larsson

...en finansminister som har utbildning och intelligens likvärdig med Mona Sahlins, en utrikesminister som definierar inkompetens...etc

Trots att vänsterpacket gjort sitt bästa för att förstöra Sverige och bevisa att de alla är landsförrädare så är jag övertygad om att det finns nån sosse (dock inte nån kommunist) som har någonting positivt att tillföra i något ämne.

Högern gör nu vad de sa i valet. Att idioterna som nu skulle rösta på annat inte förstod vad M sa (öppet) är inte deras fel. Det bästa är dock att högerpolitiken medför förbättringar för nästan samtliga i samhället och möjligen för alla då de som får sämre ekonomi antagligen får bättre skola/vård.

Socialdemokraterna gjorde mycket för Sverige på Palmes tid men tillsammans med deras kommunistpolare har de de senaste decennierna så gott som bara förstört vårt samhälle. De har skapat brottslighet bortom vad vi nånsin sett i Sverige förut, de har förstört psyk- och vanlig sjukvård, vår polis fyller i blanketter i stället för att stoppa brott...och så vidare.

Kort sagt så valde de som bor i Sundyberg inte vänstern och det är absurt att skillnaderna mellan åsikterna är så få att det är möjligt för S att ta över makten.

Anonym sa...

….. tycker Ni att jag är lite knäpp?
Som jag har hela mitt intresse för denna aktuella styrkeproblematiken i Sumpans politiska liv, inställt på om det i sammanhangen talas om Sundbybergs ”kommun” eller Sundbybergs ”stad”? -OCH JAG GLÄDJS!!!! att det talas, t.ex. i Svenska Dagbladets nyhetsrapportering, om Sundbybergs ”kommun”.

Alltså grejen är ju att vi svenska folk har överenskommit, lagskrivit, att våra kommuner Sverige runt, alltså våra politiskt lokala samhällen av dess invånare, benämns just ”kommun”. Med som Ni säkert känner till, att några kommuner benämner sig för ”stad”.
-Och detta stads snackandet är alltså ingen banal grej. Förutom att man struntar i vi svenska folks överenskommelse, sätter sin stövelklack på lagd lag, handlar det om meningen, att stads boende människor är nått finare än landsbygdsboende. …Ni vet som det också handlade om nått liknande i 1930- och 40-talens Tyskland.
Och alltså jag påstår absolut inte att denna kommunreformen 1969 är det bästa för all framtid. Till på köpet ser jag att, det kan finnas anledningar till att, kanske revidera den, nått. –Men då att sådant skall ske demokratiskt och rättsstats tänkande. Att vi svenska folk diskuterar saken och röstar om vad vi tillsammans vill. Skall en ändring INTE ske med våld och terror …som det t.ex. går till här i Västerås.

Dagens Nyheter brukar uppträda lurigt med att akta sig för att skriva Sundbybergs –och Stockholms- ”kommun”. -Men heller inte skriva Sundbybergs/Stockholms ”stad”. Bara skriva ”Sundbyberg”/”Stockholm”. ..jag vet inte om man kan lita på DN som demokartiskt och rättsstats tänkande?

Anonym sa...

Visst är det demokratiskt gjort av socialdemokraterna! De följer de demokratiska regler som satts upp. Se bara vilken kohandel det bedrivs på riskplanet, vad gäller tullar & Bromma flygplats. Om moderaterna inte är kompetenta att leda i Sundbyberg och två stycken (inte bara EN person) väljer att byta sida för att få ordning och reda, är väl bara ett bevis på civilkurage? Att moderaterna inte heller har valt att gå vidare med Tornparken och det café som sundbybergarna röstade fram före valet borde väl heller inte, i rättvisans namn, uppfattas som demokratiskt gjort av vissa bloggare här inne...

Pernilla Karlsson sa...

Glöm inte sundbybergs unga tjejer bara! Alla söta politiker, röda som gröna som gråa som blåa som lila som allt... Stjärnjouren är ett bra exempel på vad som kan glömmas bort när politiken blir lite snurrig.

Anonym sa...

Jan, rådslaget om vattentornet var riggat och äger ringa demokratisk legitimitet.

För övrigt är det intressant att Johan pratar om breda lösningar och då syftar på ett mittensamarbete (S+MP+FP+KD+C) som tillsammans har 57,1 %. Detta att jämföra med alliansen som tillsammans fick 52,7 %

Det är ju en väldig skillnad mellan dessa två alternativ...

Sedan får vi väl se vad som händer. Om S+V+MP fortsätter att försöka driva en allians så lär de upptäcka att deras parlamenteriska stöd är extremt skakigt, och de kan inte vara säkra på vilka beslut de kommer att få igenom i fullmäktige.

Inte vad jag kallar att ta ansvar direkt.

Per Hagwall sa...

"Visst är det demokratiskt gjort av socialdemokraterna! De följer de demokratiska regler som satts upp."

Precis Jan, det gör Göran Persson också...

Anonym sa...

Har du helt bortsett ifrån att alliansen,de facto, blev vald av invånarna i S-berg att styra? Att vi har ett system som tillåter att två personer kan nyttja ett partis framgång till att driva egen agenda är mycket märkligt. Leder det må hända till att stor vikt kommer att läggas på att infiltrera motståndarsidan med "sovande agenter" inför nästa valomgång? För mig som väljare talar händelsen för att ni politiker inte följer folkets vilja och därmed avskärmar er ytterligare från folket. Händelsen i Sundbyberg är skittråkigt.

Anonym sa...

Som jag skrivit på andra ställen - det hade onekligen varit klädsamt om samma indignerade tjut hade hörts när alliansen fick makten i Sörmland sedan en vänsterpartist (!) bytt sida. Men det var märkligt tyst från ovanstående då...

Anonym sa...

Civilkurage? Jag kallar deras avhopp för omoralsikt. Som väljare av alliansen så känner jag mig bestulen min röst. Dessa 2 förvirrade själar har stulit min och andras röster och omvandlat dem till röda. Ibland undrar jag om inte sossarna letade efter halvbesvikna moderater och fann dessa 2 och "köpte" över dem med löfte om inflytande och gröna skogar....

Politiskt sett är dessa 2 avhoppare brända. De kommer aldrig mer att kunna ställa upp i ett val till. Det bäste de kunde göra nu är att offentligt be om ursäkt för deras omoraliska beteende och deras stöld av folkets röster och avgå omedelbart!

Ge tillbaka min röst era rösttjuvar!