onsdag, september 26, 2007

Politisk matematik

Regeringen hävdar sig som bekant ha en mycket progressiv och framåtsyftande miljöpolitik. Flaggskeppet är den klimatmiljard alliansens säger sig satsa för att minska växthuseffekten. Men nu har miljöpartiet räknat en smula på den där miljarden. Och kommit fram till att den inte ens täcker de åtgärder för miljön som regeringen också har tagit bort (se Ekot här). Summa summarum innebär regeringens politik att det satsas två miljarder mindre på klimatpolitiken än vad som varit fallet om den förra regeringens politik fått fortsätta.

Statssekrereta Ola Alterå (c) bekräftar till Sveriges Radio i praktiken kritken, då han erkänner att det satsas mindre än tidigare med den nya regeringen. Men, fortsätter Alterå, detta är innan regeringen satt sig ner med oppositionen och diskuterat. Och det är i sig en hedervärd inställning. Det är klokt av regeringen att lyssna på oppositionen och också vara beredd att tillskjuta medel för att förverkliga deras idéer.

Problemet är väl att det inte direkt är det regeringen har sagt. Budskapet har inte varit; "vi skär ner några miljarder på miljöpolitiken nu, men sen får sossarna och miljöparitiet och vänstern berätta vad vi kan göra istället så får vi se om vi gör så". Nej, hade inte (mp) varit lite pigga och räknat så skulle regeringens miljöbluff fått stå osynad.

Men, men. Där ser man vad lite politisk matematik kan göra. via Alliansfritt Sverige

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha. Observera de vanliga höger-/liberala kommentarernas frånvaro. De borgerliga partierna har aldrig haft en trovärdig miljöpolitik. Det står fullständigt klart för den som är någorlunda insatt och förstår miljöproblemens omfattning, framför allt hur bråttom det är. Finns en miljöaspekt med i borgarnas resonemang, är det närmast som en eftertanke. Det är skandal att de inte kritiseras hårdare i medierna - och av oppositionen, för den delen. Det skrivs en hel del om miljöproblem, men en skarp kritisk blick på de politiska besluten kan man se sig i månen efter. Det är sorgligt. Och det verkar helt omöjligt att påpeka marknadens brister i det här sammanhanget utan att få vänster-dumstrut och ignoreras. Märkligt debattklimat det har blivit i Sverige.