onsdag, september 26, 2007

Politisk pedagogik

Varje krona moderaterna vill lägga på skattesänkningar lovar socialdemokraterna att istället satsa på skolan. I form av höjda grundanslag, stöd för läxhjälp, satsningar på matematikundervisningen och inte minst ett kraftfullt stöd till de skolor där behoven idag är som störst. Det lovar oppositionsborgarråden Carin Jämtin och Roger Mogert idag på DN-debatt.

Att få med sig den socialdemokratiska gruppen på att så totalt fokusera opposiotionsarbetet på skolan måste ha varit en resa. Men det blir ett oerhört tydligt besked som nu levereras. Att sätta satsningarna på skolan i kontrast till de moderata skattesänkningarna är ett briljant pedagogiskt drag. Det kommer också att göra debatten om vad som faktiskt sker i den stockholmska skolan under åren framöver väldigt tydlig.

För tyvärr är det ju inte det socialdemokratiska förslaget som kommer att bli verklighet. Det är den borgerliga budgeten som kommer att få majoritet. Men när problemen då hopar sig kommer socialdemokraterna att ha ett tydligt alternativ.

Och när partiet förhoppningsvis återkommer till makten 2010 kommer vi också kunna lansera en kraftfull politik som faktiskt gör skillanden ute på Stockholms skolor. MVG till Carin och Roger och de andra i socialdemokratiska fullmäktigegruppen, alltså.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

6 kommentarer:

Anonym sa...

Fredde här. Skolpolitiken handlar inte om pengar. Du har ju själv barn, tror du att svensk skola är bra? I så fall är du grundlurad.

Per Hagwall sa...

Det var det där med pedagogik ja. Jämtin och Mogert låtsas medvetet att de vill använda skattesänkningen 2008 till skolan, vad de inte talar om är att de även vill använda skattesänkningen 2007.
Japp, ni sossar föreslår en skattehöjning med 30 öre.

Detta är den största budget Stockholm någonsin haft och ni klarar inte av att hitta ett enda område att spara på för att finansiera er "satsning" (som tidigare kommenterat, om det bara var pengar det handlade om skulle Sverige redan ha världens bästa skola), i stället gör ni som ni alltid gjort, höjer skatten.
Fullständig fantasilöshet råder, fortfarande, i Arbetarekommunen.

Anonym sa...

per du har fel

(s) är mer ansvarsfulla o säger nej till att som moderaterna ta 100 miljoner o köra ut i driften. detta är en ansvarsfull åtgärd som minskar (s) reformutrymme m 100 miljoner

(s) genomför dessutom besparingar på över 100 miljoner kronor, bla nej till vårdnadsbidrag o nedskärningar i den centrala byråkratin

/Torbjörn

Johan Sjölander sa...

Fredde, om jag tyckte att svensk skola var bra som det var skulle jag väl inte applådera dessa satsningar? Då skulle jag ju - som alliansen - säga att det inte behövs något mer. Tvärtom, det finns stora brister i den svenska skolan. Och just därför behövs dessa satsningar.

Anonym sa...

Alliansen satsar inte tillräckligt på skolan. Skolan kommer att vara Alliansens största problem under den här mandatperioden. Redan nu är det så många som är bra besvikna på den utlovade ”satsning på skolan” som aldrig blev av och som istället blev till att 80% av skolorna idag har ekonomiska problem.

Det går bra att gömma sig bakom skattespöket och tro att det räcker med det. Verkligheten ser mycket mer komplicerad ut. Framförallt behövs det resurser för att driva en verksamhet som är högprioriterad bland Stockholms väljare och oss föräldrar. Här handlar det inte om skolideologi i första hand utan att se till att skolorna har råd att betala sina lärare, har råd med speciallärare överhuvudtaget och samtidigt kunna lägga en peng på hyran.

Det är ett enkelt konstaterande. Inga lärare är överflödiga idag och inga lärare ska behöva gå för att Alliansen inte kan räkna.

Anonym sa...

Fredde här. Du missar min poäng. Skolorna i Sverige är inte dåliga p.g.a. för lite pengar. De är för dåliga p.g.a. en felaktig skolpolitik. Exempelvis tillsätts chefer som inte vet vad skolan handlar om. Exempelvis får inte skolorna relegera elever (fast nu kandke det ska bli ändring på det).