fredag, april 25, 2008

Om socialdemokratins (brist på) självförtroende

Med sedvanlig skärpa tog Katrine Kielos för ett tag sedan temperaturen på den socialdemokratiska rörelsen. ”Vad som ständigt fascinerar är att man bara behöver kika med ena ögat på internationell debatt för att inse det som SAP i Sverige har så svårt att kommunicera just nu: att socialdemokratin trots alla sin fel och brister faktiskt är framtiden. Vårt dåliga reformistiska självförtroende är faktiskt en gåta. I valrörelsen 206 var vi stolta och ganska mätta, nu är vi skygga och ganska tysta” skrev hon på alltid lika intressanta Dagens Arena.

Jag sätter det uttalandet i ljuset av dagens opinionsundersökning, som visar att oppositionen återigen drar ifrån den borgerliga regeringen (se tex DN här). Att det trendbrott som många borgerliga opinionsbildare har tyckt sig se under de senaste veckorna verkligen är ett trendbrott verkar alltså vara långt ifrån säkert.

Kanske är det så att medborgarna har lättare att se det som Katrine Kielos menar socialdemokraterna själva har så svårt att förlita sig på: att socialdemokratin faktiskt är framtiden? Det är i sådana fall en positiv nyhet för alla som önskar att svensk politik hade lite mer av ”reformistiskt självförtroende”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , och annat intressant

Inga kommentarer: