söndag, mars 22, 2009

Oppositionen står för förnuftet i energipolitiken

Till och med DN:s Henrik Brors erkänner att dagens energipolitiska besked från de tre rödgröna partierna är "ett steg framåt för oppositionen". Vad han dessutom skulle kunna lägga till är att beskeden dessutom innebär ett steg framåt för svensk energi-, miljö- och industripolitik. De visar nämligen att det finns åtminstone ett politiskt alternativ i Sverige som varken är beredda att kompromissa med svensk industri och de svenska jobben eller med den absoluta nödvändigheten att satsa på nya energislag och inte låsa fast oss i ett omodernt kärnkraftsberoende.

De borgerliga partierna har som bekant den senaste tiden med viss depsperation försökt förvandla svensk energipolitik till någon sorts kortsiktigt partipolitiskt slagträ att använda i debatten. Hela deras strategi har byggt på föreställningen att de nuvarande oppositionspartierna skulle vara oförmögna att hitta en hållbar gemensam linje - på samma sätt som borgarna varit det fram tills att centerpartiet plötsligt la sig platt häromsistens.

Jag har aldrig känt mig särskilt orolig för den saken. Morgonens debattartikel från de tre rödgröna partiledningarna visar att jag har haft rätt. Nu är det oppositionen som står för förnuftet i energipolitiken, medan regeringspartierna framstår som orealistiska plakatpolitiker som stänger dörren till de breda överenskommelser som skulle kunna ge långsiktigt stabila förutsättningar för svensk industri. Och som dessutom hänger upp alla sina energipolitiska ambitioner på en lika tidsmässigt avlägsen som dyr svensk kärnkraftsutbyggnad.

Det kan inte vara lätt att vara centerpartist idag. Man har sålt ut partiets ryggrad för ett stort ingenting. Men de får väl glädja sig åt att de som oppositionspolitiker efter valet 2010 faktiskt kommer att få vara välkomna att ingå i långsiktiga och framtidsiriktade överenskommelser om svensk energipolitik.

Och jag tror säker en och annan av dem har en hel del att bidra med. Då. Idag har de tyvärr reducerat sig själva till fullkomligt politiskt överflödiga i skuggan av Björklunds kärnkraftsbyggarambitioner. Det blev på något sätt ännu tydligare efter dagens rödgröna positioneringar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant



6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte att MP och V:s väljre är så nöjda med denna uppgörelse med S.

Non-g sa...

Okej, så det där om att Sverige är ett av de mest kärnkraftsberoende länderna i världen, det kan raderas ut av en överenskommelse i oppositionen? Jag tror inte det. Sveriges riksdag har beslutat att kärnkraften ska vara avvecklad till år 2010. Visst, det är åtta månader kvar tills kärnkraften ska vara avvecklad, men jag tror inte detta riksdagsbeslut kommer genomföras. Ännu mindre tror jag på de rödgrönas repetition av löftena från folkomröstningen för trettio år sedan. Vi har hört dessa utfästelser sedan trettio år. Det upprepas nu från oppositionen. Vi kommer ha kvar kärnkraften 2030 och 2070, då vi inte längre lever.

Anonym sa...

Tills man har kommit på nåt bättre kommer kärnkraften att vara kvar.Vi pratar om miljöhot och smutsig luft.Kärnkraften smutsar inte ner luften.Själv röstade jag på linje 3 -81.Att säkerställa att man kan bygga nya kärnkraftverk i utbyte mot de gamla är att vara förutseende.Snacket om att vi har ett överflöd av energi i Sverige och inte behöver nån kärnkraft är ytterst protektionistiskt. Vi kommer att exportera energi och tjäna stora pengar på det.Ren energi är efterfrågat överallt.

Nils Dacke sa...

Jag vet inte var du bor Johan, men jag bor i alla fall på det tredje klotet från solen och på den planeten bor det 6.3 miljarder människor varav en liten spillra i ett land som hela tiden vill utmåla sig själva som ett föregångsland fast det är precis tvärtom i politiken. Alla fattar att vi idag ingår i ett europeiskt energisystem utom Mona och så nu du Johan.

Sundevall sa...

"Och som dessutom hänger upp alla sina energipolitiska ambitioner på en lika tidsmässigt avlägsen som dyr svensk kärnkraftsutbyggnad."

Överenskommelsen innebär en fördubbling av nuvarande vindkraft, och att inga statliga slantar går till kärnkraften, samt att den i högre grad ska bära sina egna försäkringskostnader.

Hur är det att hänga upp alla sina energipolitiska ambitioner PÅ kärnkraften?

Vad gäller partiets ryggrad, vi fick igenom i princip allt vi ville i energiuppgörelsen, i utbyte mot att man kan få för privata pengar, med internaliserade försäkringskostnader bygga nya verk.

För övrigt fick Maud stående ovationer från femhundra ledande Centerpartister när hon presenterade uppgörelsen. Så det verkar inte särskilt svårt att vara centerpartist just nu ;-)

Anonym sa...

Denna "energiuppgörelse" från vänstern är bara mumbojumo. En massa svammel utan några som helst konkreta åtgärder för hur målen om 55 Twh (eller hur mycket det nu var) förnybar el ska uppnås.
Är det ens någon här som förstår hur enormt mycket 55 Twh är? Det kommer att krävas betydligt mer än vindkraft och lite värmeåtervinning i industrierna.