torsdag, januari 07, 2010

Utred gärna bokläsandet, men sluta först föra en politik som motverkar det

Jag tycker att det ligger i hela samhällets intresse att öka bokläsandet. Det handlar om flera saker. Om den totala bildningsnivån – visst – men faktiskt också om demokrati och jämlikhet. Bokläsandet är idag oerhört ojämnt fördelat klassmässigt och jag är av den bestämda uppfattningen att det försätter de grupper som har den sämsta tillgången till böcker i ett maktmässigt underläge. Därför har jag inte svårt att hålla med Johan Westerholm eller för den delen DNs ledarsida  när de uttalar sig försiktigt positivt om folkpartiets förslag att tillsätta en bokutredning.

Det behövs ny politik för att främja bokläsandet. Och visst. Det är heller inte svårt att skriva under på oron för den aura av moralpanik som både Westerholm och DN förnimmer runt folkpartiets utspel. En läsfrämjandepolitik får varken vara konservativ eller elitistisk. Men jag tycker samtidigt att de missar den allvarligaste invändningen som bör riktas mot (FP):s utspel.

Den sittande regeringen (där folkpartiet ingår) har nämligen genomfört ett antal åtgärder som direkt slår mot det breda läsfrämjande arbetet. Först togs det statliga stödet till En Bok För Alla bort. Och efter kulturpropositionen hotas stödet till kultur i arbetslivet – det statliga stöd som möjliggjort den formliga explosion av arbetsplatsbesök vi har sett på senare år (till exempel de uppmärksammade vägkrogsbiblioteken).

Svenska folket är ett av Europas mest bokläsande folk. Det beror säkert på en samverkan mellan ett stort antal faktorer; inte minst handlar det om våra bibliotek och vår folkbildningstradition. Ny teknik och exempelvis ljudbokens genomslag skapar förutsättningar att ytterligare utveckla detta och även riva ner de klassbarriärer som fortfarande omger litteraturen.

Jag tror säkert att folkpartiet är ärliga i sina ambitioner att gynna det breda läsandet. Och en utredning är alls ingen dålig idé. Men några saker kan folkpartisterna faktiskt göra redan nu. Se till att säkra stödet till kultur i arbetslivet (som förutom arbetsplatsbiblioteken även finansierar de ytterst framgångsrika Läs för mig pappa-projekten) och lägg förslag om ett nytt kulturpolitiskt uppdrag till En Bok För Alla.

Sedan kan vi prata framtid. Och det kan i sådan fall bli en riktigt fruktbar diskussion.

UPPDATERING: Även Röda berget, Peter Högberg och Karin Bergh (rekomenderar särskilt att följa diskussionstråden) skriver om detta. SLUT PÅ UPPDATERING.  
Intressant?

1 kommentar:

Karin Berg sa...

Hej Johan

jag har skrivit kort om det på min bokcirkelblogg, eller jag har ställt en fråga. Vi har delvis kommit fram till att man bör ha i åtanke att folk läser på olika sätt idag. Tex lyssnar på böcker, läsr via nätet och så har vi snart e-bok i antågande läs gärna mer här; http://bokcirkelforalla.wordpress.com/2010/01/04/laser-svenskar-for-lite/